D/S Lofoten

D/S Lofoten seilte som Vesteraalens Dampskibsselskap flaggskip fra 1932. Gjennom 33 år langs kysten opplevde fartøyet blant annet å bli truffet av en torpedo under 2. verdenskrig, torpedoen traff skrått og rikosjerte heldigvis bort fra fartøyet uten å påføre skade.


lofoorg1.jpg (17460 bytes)
D/S Lofoten fra 1932 ble Vesteraalskes flaggskip.
Foto Schreuder, Harry Runderheims samling.

Skipets historie:
Som arvtaker etter en av Hurtigrutens pionerer, D/S Vesteraalen, ble Lofoten levert fra Fredrikstad Mek Verksted i februar 1932. Hun ble levert med innredning av høy standard, på 1. klasse var det lugarer for 70 personer, 3. klasse hadde køyer for 48 i lugarene forut og 48 liggeplasser i salongene.

Lofoten ble utsatt for to dramatiske hendelser under 2. verdenskrig, i tillegg til torpedotreff ble Lofoten angrepet av en undervannsbåt utenfor Syltefjord i Finnmark. Undervannsbåten angrep med kanonild, hurtigruteskipet reddet seg ved å øke farten til 16 knop og gikk fra angriperen.

Lofoten gikk i Hurtigrutens tjeneste frem til 1964, de siste månedene under navnet Vågan. Sommeren 1964 ble hun solgt til Hellas, ble omdøpt Kypros, en del ombygd og satt i rutefart mellom Piraeus, Limassol og Haifa. Etter to år i ruta, i 1966, brøt det ut brann ombord. Brannen var ødeleggende for skipet som senere ble hugget opp i Haifa.

Kilde: "Hurtigruten  Sjøveien mot nord", Dag Bakka jr.

Tekniska data:
Skipets tonnasje var 1571 brt, 760 tdw.
Hun var utstyrt med dampmaskin, trippel ekspansjon, 2200 IHK og gjorde 17,2 knops fart på prøveturen.

Modellen:
Modellen av Lofoten er bygget i skala 1:16 og ble påbegynt i 1987. Modellen er vist på "Norge Rundt" og er kjørt en rekke ganger, også under Hurtigrutedagene på Stokmarknes i Vesterålen.

Modellen har elektrisk fremdrift med en 24 V motor. Egenvekt ca. 160 kg, med vannballast (på vannet) har den et deplasement på ca. 700 kg. Modellen har også fjernstyrt ankervinch med 20 m kjetting.

lofoten2.jpg (22277 bytes)
Modellen av D/S Lofoten på Finnvikvannet.

lofoten3.jpg (31959 bytes)
Klargjøring før seilas. Byggeren til venstre opptatt med sjekk av elektronikk før sjøsetting og montering av overbygg.

lofoten4.jpg (26444 bytes)
Detaljbilde fra akterskipet med styreelektronikk, regulator og styreservo (rormaskin).


  Tilbake til Modeller Tilbake til hovedside